FAQ — besvarelse af spørgsmål om RO+

P.t. beskrives løsninger til tænkte situationer som vi vurderer at nogle brugere kunne få behov for hjælp til:

Systemkrav til RO+

RO+ er baseret på moderne browserteknologi der giver mulighed for at en webapplikation kan køre ligesom et traditionelt installeret program uden internetforbindelse.

En stor fordel er at installation ikke er nødvendig. Man skal blot være online første gang man anvender RO+. Derefter åbnes RO+ også uden internetforbindelse ved at taste adressen http://roplus.dk i browseren eller fx benytte et bogmærke eller en ikon på skrivebordet. Desuden kan RO+Link hjælpe med dette.

RO+ kræver en forholdsvis moderne browser. Vi har dog lavet en særlig løsning til Internet Explorer 7, 8 og 9 fordi der stadig var en del mennesker som anvendte disse ældre browsere d. 1. juli 2013 hvor RO+ blev udgivet.

Vi anbefaler at man holder sin browser opdateret til den seneste version.

I Windows XP er Internet Explorer 8 den seneste version. RO+ fungerer i version 8, men vi anbefaler i stedet at anvende Google Chrome som standardbrowser da det giver helt moderne funktionalitet i Windows XP. Herved bliver bl.a. offline-anvendelse hurtigere og enklere.

På mange private computere ses ofte at der uforvarende bliver installeret programmel/plugins der påvirker websider i browseren. RO+ kræver en “sund” browser for at man er sikker på at ordbogssøgninger m.v. kører optimalt.

Flere Android smartphones/tablets har en indbygget browser med begrænset funktionalitet. Her anbefales i stedet at anvende den seneste version af Google Chrome. Se også vejledningen vedr. smartphones og tablets.

RO+ starter aldrig i Internet Explorer 10

Kontrollér først din Internet Explorer-version. Tjek fx med detectmybrowser.com. Se vedr. “Google Chrome Frame” hvis du anvender Internet Explorer 7, 8 eller 9.

Situationen kan forekomme hvis man klikker ‘Nej’ på spørgsmålet om at “overskride lagergrænsen”. Desværre husker Internet Explorer svaret og spørger aldrig igen.

Løsning: Slet “cachen” og genopfrisk siden. Gør således i Internet Explorer 10:

RO+ fungerer ikke offline i Firefox på pc

Kontrollér først at du som minimum anvender Firefox version 21. Tjek fx med detectmybrowser.com.

RO+ fungerer korrekt i nyere versioner af Firefox på pc. Vi anbefaler dog Internet Explorer 10/11 eller den nyeste version af Google Chrome.

RO+ kan ikke fungere korrekt hvis du har svaret ‘Nej’ til at gemme data offline.

Løsning: Fjern blokeringen og genopfrisk siden. Gør således i Firefox (version 21 er vist her):

Mac/iPhone/iPad: Indlæsning af ordbogsdata går i stå

I Mac/iPhone/iPad anvendes Safari-browseren.

P.t. (i 2013) har Safari en fejl der kan betyde at indlæsningen af ordbogsdataene går i stå. Det løses dog hurtigt ved at “genopfriske” websiden.

Det vides ikke hvornår Apple laver en fejlrettelse.

Android: Problem under indlæsning af ordbogsdata e.a.

Operativsystemet Android varierer ikke kun mht. versionsnumre. Også browseren kan variere.

Bl.a. er der forskellige browsere som kan downloades fra Google Play. Flere af disse browsere har tvivlsom kvalitet.

Vi har testet forskellige browsere i Android og har konstateret (i 2013) at bl.a. Dolphin og Firefox ikke opfylder flere moderne webstandarder. Firefox til Android er i øvrigt meget forskellig fra Firefox til pc.

I sådanne browsere kan man derfor opleve fejl under indlæsning af ordbogsdata eller andre problemer.

Derfor anbefaler vi Google Chrome som i høj grad lever op til moderne webstandarder også i Android. Google Chrome anses ofte for at være den “originale” browser til Android. Google står også bag Android-systemet.

Hvis den ikke allerede er installeret, er det hurtigt at installere Google Chrome fra Google Play.

Google Chrome Frame

Hvis du anvender de ældre browsere Internet Explorer 7, 8 eller 9, vil du blive bedt om at acceptere installation af Google Chrome Frame når du åbner RO+.

NB: “Google Chrome” er ikke det samme som “Google Chrome Frame”. Det første er en selvstændig browser, mens Google Chrome Frame er en forbedring til ældre Internet Explorer-versioner således at de bl.a. opfylder moderne webstandarder.

Installationen af Google Chrome Frame (benævnt “GCF” nedenfor) sker typisk på kun et par minutter.

Visse administratorindstillinger kan evt. genere installationen af GCF.

GCF skader ikke Internet Explorer og anvendes kun når en webapplikation beder om det.

Efter februar 2014 kommer der ikke nye versioner eller fejlrettelser til GCF fordi Google anser Internet Explorer-versionerne 7, 8 og 9 for at være forældede.
Siden 2012 har der nemlig ikke været behov for GCF i nyere versioner af Internet Explorer (10, 11 etc.).

Da også Microsofts support af Windows XP ophører i april 2014, er argumentet for at supportere Internet Explorer 7 og 8 væk.

Af funktions- og sikkerhedsmæssige årsager må det anbefales at opdatere til en moderne browser i Windows: Internet Explorer, Google Chrome eller Firefox.

RO+Links tastaturgenvej i Google Chrome

Siden foråret 2014 kan det evt. opleves at tastaturgenvejen Ctrl + Skift + C, som er indstillet i RO+Link, ikke længere fungerer i Google Chrome-browseren.

Det skyldes at denne tastekombination er blevet tildelt en rolle i nye versioner af browseren ('Chrome Developer Tools' åbnes).

Situationen kan kun opleves hvis man trykker på tastaturgenvejen når et Google Chrome-vindue har fokus. Dvs. at funktionen i Word, Excel og andre programmer er uændret.

Hvis man oplever situationen når man ønsker at markere ord i et Google Chrome-vindue og slå dem op i RO+, kan man benytte en af følgende metoder: